Filmische Landschappen

'Coming soon, to a cinema near you!'

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel het probleem, dat landschap wat zo mooi was als je er naar keek, maar het toch net niet blijkt te zijn geworden als je terugkijkt op de computer. Raak nu vooral niet in paniek als dit gebeurt, want Photoshop komt to the rescue. Om het toch die wow-factor mee te geven, gaan we er breedbeeld foto’s van maken, net als in de film.

Op deze manier snijd je de niet boeiende lucht weg, waardoor het beeld interessanter wordt.

De officiële verhouding van een breedbeeldfilm tegenwoordig is 2,39:1 (volgens Wikipedia). Om de foto’s in deze zelfde verhouding te krijgen gaan we gebruik maken van de Rectangular Marquee tool (Rechthoekig selectiekader in het Nederlands, nummer 1).

Klik op foto voor vergroting.

Daarna gaan we naar de balk bovenin (2 op de afbeelding) en klikken we op het uitklapmenu. Hier hebben we de keuze uit Normal (Normaal), Fixed ratio (Vaste verhoudingen) en Fixed size (Vaste afmetingen). Kies Fixed ratio, en vul dan bij Width (breedte) 2,39 in en bij Height (Hoogte) 1. Als men dan nu een selectiekader maakt heeft deze de juiste verhoudingen van een filmbeeld.

Niet teveel meer, niet teveel lucht, precies goed.

Als je dan tevreden bent over hoe het eruit ziet ga dan naar het menu Edit (Bewerken) => Crop (Uitsnijden). Photoshop snijdt de foto nu uit naar de juiste verhoudingen, en voilá, daar is je filmische panorama. Met dank aan Scott Kelby, www.scottkelby.com, voor het idee hiervoor.

Veel Photoshop plezier!

Ook gebouwen lenen zich prima voor deze techniek.

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.